Śledzie solone smażone w cieście
Śledzie solone smażone w cieście4.66 out of 5 based on 116 voters.
Składniki:
-
1 kg filetów śledziowych
Ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 10-15 dkg maki
- 5-6 łyżek śmietany
- sól zielona pietruszka
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety śledziowe namoczyć, osączyć na papierowym ręczniku i zwinąć w ruloniki. Żółtka utrzeć z olejem, śmietaną i połową ilości mąki. Z białek ubić na sztywno pianę, wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać resztę mąki, lekko osolić. Ciasto powinno być bardziej gęściejsze niż na naleśniki. Śledziowe ruloniki nabijać na widelec , zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek , przybrać gałązkami zielonej pietruszki lub listkami zielonej sałaty. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym, lub innym ostrym i surówką z warzyw.
- Szczegóły
- Kategoria: Śledzie
- Opublikowano: wtorek, 07, grudzień 2010 09:45
- Tomek Siennicki
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla