Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych
Ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 10-15 dkg maki
- 5-6 łyżek śmietany
- sól zielona pietruszka
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Filety śledziowe namoczyć, osączyć na papierowym ręczniku i zwinąć w ruloniki. Żółtka utrzeć z olejem, śmietaną i połową ilości mąki. Z białek ubić na sztywno pianę, wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać resztę mąki, lekko osolić. Ciasto powinno być bardziej gęściejsze niż na naleśniki. Śledziowe ruloniki nabijać na widelec , zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek , przybrać gałązkami zielonej pietruszki lub listkami zielonej sałaty. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym, lub innym ostrym i surówką z warzyw.