Kolejna propozycja na znakomitą zupę. Będziesz zaskoczony jaka dobra. Zupa z fasoli Sylwii. Lista zakupów: fasola, marchewka, cebula i pomidorki w puszce.
Składniki:
- 500 g białej fasoli
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- mały pęczek natki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia wymienić wodę na świeżą i gotować ją około 1 godziny.W między czasie obraną cebule posiekać, marchewkę i seler również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do rondelka z rozgrzanym olejem i przesmażyć po czym dodać do gotującej się fasoli.Trzymać razem na ogniu, aż wszystkie składniki staną się miękkie.Wówczas dodać jeszcze pokrojone pomidorki z puszki.Gotować jeszcze około 10 minut.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem o oregano.Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki.
Liczba porcji: 4