Przepis dla miłośników zup-kremów. Tym razem przepis na pyszny krem z pieczarek Marioli. Aby go wykonać potrzebujesz: pieczarek, wywaru z włoszczyzny, cebuli i śmietanki.
Składniki:
- 60 dag pieczarek
- 2 l wywaru z włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 żółtka
- 1 szkl śmietanki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebulkę posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.Lekko poddusić po czym dodać pieczarki i razem przesmażyć.Wówczas zalać całość wywarem z włoszczyzny.Gotować na małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie dodać mąkę wymieszaną z żółtkami i śmietanką.Całość wymieszać i zdjąć z garnka.Wówczas dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 6