Składniki:
- 1 cukinia
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta białego pieprzu
- szczypta suszonego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.
Następnie wlać 1 litr gorącej wody z rozpuszczoną w niej kostką bulionową.
Wrzucić jeszcze obraną i pokrojoną cukinię, po czym gotować kilka minut.
Po tym czasie zestawić z ognia do ostygnięcia, wówczas całość zmiksować.
Doprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, imbirem, pieprzem, zielem angielskim, cukrem oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.