Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z baraniny z kawałkami ziemniaków

 

Składniki:

  •  30 dag mięsa
  •  40 dag ziemniaków
  •  1 ¾ l wody
  •  20 dag włoszczyzny
  •  3 dag tłuszczu
  •  2 dag mąki
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  ½ łyżeczki mięty
  •  sól
  •  pieprz

Sposób wykonania:

  1. Baraninę zalać wodą i pozostawić na ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę.
    Nadal gotować do miękkości warzyw po czym doprawić do smaku solą.
    Następnie wywar przecedzić i zalać nim ziemianki pokrojone w kostkę, ugotować.
    W między czasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją wodą i dodać do zupy pod koniec gotowania.
    Doprowadzić do zagotowania i wrzucić mięso pokrojone w kostkę.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Na koniec posypać jeszcze posiekaną miętą i natką pietruszki.

Liczba porcji: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *