Składniki:
- 1 ½ kg udźca bez kości
- 150 g wędzonego boczku
- 4-5 ząbków czosnku
- ¼ łyżeczki roztartego rozmaryny
- ¼ łyżeczki roztartej szałwii
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka tłuszczu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Czosnek utrzeć razem z pieprzem, szałwią, tymiankiem oraz sokiem z cytryny po czym mocno wygniecione mięso nasmarować.
Wówczas zawinąć mięso w folię i wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień wyjąc mięso z lodówki i oprószyć go solą oraz owinąć plasterkami słoniny.
Następnie obwiązać nitka i przełożyć do brytfanny wysmarowanej smalcem.
Polać jeszcze roztopionym tłuszczem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10-15 min na dużym ogniu po czym zmniejszyć ogień i piec jeszcze ok. 70 min w trakcie skrapiając winem oraz wytworzonym sosem.
Liczba porcji: 6