Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa wojskowa „poligonowa”

Składniki:

    • 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę wieprzowiny
    • 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę wołowiny
    • 2 łyżki oliwy
    • ½ pokrojonej w kostkę cebuli
    • ½ pokrojonej w kostkę zielonej papryki
    • 5 pokrojonych w grubą kostkę ziemniaków
    • 2 pokrojone pomidory
    • 2 pokrojone w plastry marchewki
    • 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę dyni
    • 2 l bulionu mięsnego
    • 1 liść laurowy
    • szczypta szafranu
    • sól, papryka, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, cebulę i paprykę, smażyć chwilę mieszając. Dodać mięso, smażyć 15 minut. Zalać wszystko bulionem, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać pozostałe składniki i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a zupa się zagęści. Jeśli zupa będzie zbyt rzadka zagęścić dodając łyżkę mąki rozmieszaną z ½ szklanki wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *