Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa rybna po kaszubsku

Składniki:

  • 50 dag ryb, np. dorsza, płoci i okonia.
  • 40 dag warzyw (marchew, seler, pietruszka, por),
  • 1 mała cebula,
  • 100 ml śmietany.
  • 2 żółtka,
  • sok cytrynowy,
  • 5 dag suszonych grzybów.
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz 

    Sposób przyrządzenia:
      Ryby sprawić, umyć i włożyć do 1.5 l wrzącej wody. Marchew, seler, pietruszkę, por i cebulę dokładnie oczyścić i dodać do ryby razem z umytymi suszonymi grzybami. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Rybę wyjąć z wywaru, gdy będzie miękka, starannie oczyścić z ości, mięso podzielić na małe kawałki. Wywar nadal gotować, aż grzyby będą miękkie, następnie przecedzić. Powinno zostać ok. 1 l wywaru. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody. Żółtka połączyć ze śmietaną i wymieszać, dodać do wywaru i podgrzewać, stale mieszając. Zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do zupy włożyć rybę, delikatnie wymieszać i podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną natką. 

    Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *