Składniki:
• 2 serki waniliowe
• 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
• 2 łyżki czerwonego soku owocowego
• 1 banan
• sok z cytryny
• cukier puder
sos czekoladowy:
• 2 łyżki czekolady w proszku
• 4 łyżki rumu
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody. a gdy napęcznieje, podgrzać, ostudzić i wymieszać z twarożkiem. Okrągłą, niedużą foremkę do babek wypłukać zimną wodą, napełnić przyrządzoną masą, schłodzić w lodówce. Na mały talerzyk wlać sok owocowy, twa- rożkową babkę wyjąć z formy. Ułożyć na talerzu.
Sos czekoladowy:
utrzeć czekoladę z rumem, polać babkę (można też użyć polewy czekoladowej). Banana obrać, pokroić w krążki, ułożyć na powierzchni babki, lekko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus