Składniki:
-
- 3 szklanki rozdrobnionych szparagów
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- ¾ łyżeczki posiekanego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- szczypta otartej z cytryny skórki
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu zalać szparagi bulionem, dodać ½ łyżeczki tymianku, liść laurowy, czosnek doprowadzić do wrzenia, powoli gotować pod przykryciem 10 minut. Odcedzić, wywar zachować, szparagi zmiksować blenderem. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić. Powoli wlewać zimne mleko cały czas mieszając, dodać gałkę muszkatołową. Połączyć w rondlu wywar, piure ze szparagów, mleko z zasmażką. Doprowadzić do wrzenia, skorygować smak solą, dodać tymianek, skórkę otartą z cytryny, ewentualnie łyżeczkę masła i podawać.