Składniki:
• 50 dag mrożonych kalafiorów
•
• 2 duże ziemniaki
• 2 łyżki masła
• 1 średnia cebula
• 1/2 cytryny
• 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
• 3 łyżki utartego ementalera
• 1 szklanka śmietany
• posiekana natka pietruszki
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka pikantnego ketchupu
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Włóż zamrożone kalafiory do garnka, zalej szklanką wody.Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wsyp szczyptę soli i cukier.Dodaj łyżkę masła i gotuj na małym ogniu, aż kalafior zmięknie.
Posiekaj drobno cebulę, podsmaż na złoto na łyżce masła.Przetrzyj przez sitko miękki kalafior, ziemniaki i cebulę.Odlej filiżankę zimnego rosołu, resztę wlej do garnka i ubij trzepaczką z przetartymi warzywami.
Postaw na ogniu, przypraw gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym, pieprzem.Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.Ubij śmietanę z zimnym rosołem i ketchupem.Wlej do zupy.
Wsyp jeszcze utarty ser, wymieszaj i podgrzej.
Posyp zupę natką pietruszki i podaj z groszkiem ptysiowym (gotowy kup w cukierni) lub z diablotkami.
Te cienkie paluszki można upiec z mrożonego ciasta francuskiego, które kroi się w paseczki, posypuje gruboziarnistą solą (kminkiem, papryką) i piecze na blasze wyłożonej mokrym pergaminem w temperaturze 220ºC.
1 comment for “Zupa-krem z kalafiorów”