Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa-krem z kalafiorów

 

Składniki:

 

  50 dag mrożonych kalafiorów

  2 litry rosołu z wołowiny

  2 duże ziemniaki

  2 łyżki masła

  1 średnia cebula

  1/2 cytryny

  1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

  3 łyżki utartego ementalera

  1 szklanka śmietany

  posiekana natka pietruszki

  1/2 łyżeczki cukru

  1 łyżka pikantnego ketchupu

  sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Włóż zamrożone kalafiory do garnka, zalej szklanką wody.Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wsyp szczyptę soli i cukier.Dodaj łyżkę masła i gotuj na małym ogniu, aż kalafior zmięknie.

Posiekaj drobno cebulę, podsmaż na złoto na łyżce masła.Przetrzyj przez sitko miękki kalafior, ziemniaki i cebulę.Odlej filiżankę zimnego rosołu, resztę wlej do garnka i ubij trzepaczką z przetartymi warzywami.

Postaw na ogniu, przypraw gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym, pieprzem.Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.Ubij śmietanę z zimnym rosołem i ketchupem.Wlej do zupy.

Wsyp jeszcze utarty ser, wymieszaj i podgrzej.

Posyp zupę natką pietruszki i podaj z groszkiem ptysiowym (gotowy kup w cukierni) lub z diablotkami.

Te cienkie paluszki można upiec z mrożonego ciasta francuskiego, które kroi się w paseczki, posypuje gruboziarnistą solą (kminkiem, papryką) i piecze na blasze wyłożonej mokrym pergaminem w temperaturze 220ºC.

1 comment for “Zupa-krem z kalafiorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *