Składniki:
- 2 kostki rosołowe
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 cebula
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mąki
- pęczek koperku
- natka pietruszki
- ½ skl. śmietany
- jajko
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym zdjąć z ognia i dodać kasze manną, mąką, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałego ciasta formować wałeczki i pokroić na małe kluseczki.
Następnie wodę doprowadzić do wrzenia razem z kostką rosołową po czym wrzucić do niej kluseczki i gotować cały czas mieszając.
Na koniec dodać jeszcze śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, doprowadzić do wrzenia i posypać koperkiem.