Składniki:
- 40 dag kalafiora
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 3 szkl. mleka
- 3 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kalafiora podzielić na różyczki, ziemianki pokroić w kostkę a marchew wzdłuż na cztery części.
Zalać całość 2 szklankami wody oraz 2 szklankami mleka.
Wrzucić jeszcze liść laurowy i trzymać na małym ogniu do miękkości.
Wówczas wyjąć z zupy marchewkę oraz liść laurowy.
A pozostałość zmiksować na gładką masę, wlać resztę mleka i doprowadzić do zagotowania.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i na koniec wrzucić jeszcze masło.
Poczekać aż masło się roztopi i przelać na talerze.
Posypać posiekanym szczypiorkiem oraz odłożoną marchewką.