Składniki:
- ½ kg świeżych grzybów
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 ziemniaki
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Włoszczyznę obrać i pokroić po czym zalać ja wodą.
Wrzucić jeszcze listek laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i ugotować wywar.
W między czasie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekana cebulę razem z pokrojonymi grzybami po czym przełożyć je do wywaru.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu.
W miedzy czasie ugotować ziemniaki, po czym je obrać i pokroić w kostkę.
Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj je do zupy.
Doprawić do smaku jeszcze solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz majerankiem.