Składniki:
- 1 ½ rosołu
- ½ szkl śmietany
- 1 szkl fasoli perłowej
- 5 suszonych grzybków
- ¼ op łazanek
- natka pietruszki
- majeranek
- 3 łyżeczki Vegety
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Fasolę opłukać pod bieżącą wodą po czym zalać ją zimnym wywarem, doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i odstawić na 2 godziny.
W między czasie umyte grzyby namoczyć w wodzie po czym je ugotować.
Miękkie grzyby odcedzić i pokroić w paseczki po czym dodać je razem ze śmietaną do fasoli.
Następnie łazanki ugotować według opisu na opakowaniu po czym je odcedzić i dorzucić do zupy.
Całość podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.