Składniki:
- 5 szklanek zsiadłego mleka
- 1 szklanka zakwasu z buraków
- 2 średniej wielkości zielone ogórki
- pęczek rzodkiewek
- ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
- ½ szklanki posiekanego szczypiorku
- ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w drobne słupki. Ugotowane jajka obrać i pokroić w ósemki. Zsiadłe mleko zmiksować, dodać zakwas z buraków, doprawić solą i cukrem do smaku, dodać pokrojone ogórki i posiekaną zieleninę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić lodówce. Zupę wyłożyć na talerze, na środku talerza ułożyć jajka. Podawać w gorące upalne dni.