Składniki:
-
- 20 dkg cebuli
- 8 dkg masła
- 2 dkg mąki
- 1,5 l rosołu (jak zostanie z poprzedniego dnia, może być też z kostki knorra)
- 10 dkg twardego sera
- 6 kromeczek bułki paryskiej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle(5 dkg), nie dopuszczając do ściemnienia. Dodać mąkę i chwilę pomieszać, wlewać rosół(1,5 L) i gotować 20 min pod przykryciem, doprawić solą i pieprzem. Przetrzeć przez cedzak. W żaroodpornym naczyniu umieścić podsmażone na maśle grzanki, zalać zupą, posypać startym serem i zapiec w piekarniku. Przepis trochę zmodyfikowałam – nie przecieram przez cedzak, tylko miksuję nasadką miksującą miksera, robi się taka zupa krem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap