Składniki dla 5-6 osób:
- bulion lekki (warzywny lub drobiowy)
- pomidory w zalewie domowe lub z puszki, bez skórek min 500g
- mała puszka koncentratu 30% – 90g
- czosnek 4 ząbki
- duża cebula
- ryż biały, długo ziarnisty 100g
- mielone – cielęce 300g
- 1 małe jajko
- bułka tarta 50g
- sól, pieprz, papryka ostra
- zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu (3l.) podsmażyć cebulę ze zgniecionym czosnkiem, podsypać papryką po 2-3 min. wrzucić pomidory sól, pieprz mielony(sporo) dusić ok. 25 min – pognieść pomidory w garnku ,ale nie miksować -mają być w drobnych kawałkach. Całość zalać gorącym bulionem – gotować jeszcze 10 min. W tym czasie zrobić z mielonej cielęciny malutkie klopsiki ( jajko, bułka tarta ,sól, pieprz, ewentualnie odrobina wody). Do zupy dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną dość grubo pietruszkę 1/2 pęczka). Wrzucić klopsiki , następnie zasypać ryżem. 6.gotować 18 minut. Podawać w glinianych miskach z bagietką lub chlebkiem pita. Przepisu nie zamieszczam w Kuchniach Świata gdyż w zbliżonym oryginale (Rumunia) są klopsy ze starego barana z łojem nie zjadliwe…