Składniki:
• 50 dag chudego mięso bez kości (łopatka, szynka)
• 5 dag wędzonego boczku
• 10 dag pieczarek lub świeżych grzybów
• 2 cebule
• 1 seler
• 1 łyżeczka tartej bułki
• 1.5 szklanki oleju
• sól, pieprz
• 2 łyżki poskiekanej natki pietruszki i estragonu
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso pokrajać w cienkie plastry i dokładnie zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Na każdym układać paseczki boczku, zwijać w ruloniki, spiąć wykałaczkami, obtaczać w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu przełożyć do rondla i dusić z dodatkim drobno poszatkowaną cebulą i utarty seler. Dusić do miękkości, w miarę potrzebny uzupełniając sos wodą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Zrazy wieprzowe”