Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biszkopt pijak

Biszkopt:
• 6 jaj
• 1 szkl. cukru
• 1 szkl. mąki
• 1 łyżka płaska proszku do pieczenia
• 1 łyżka stołowa octu

Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, ubić i dodać cukier. Rozbić na talerzu żółtka proszek i ocet, dodać do ubitych białek, na koniec maki i wymieszać lekko.

Krem:
• 20 dkg cukru
• ½ l. mleka
• 1/2 litra maki pszennej
• 2 łyżki maki ziemniaczanej
• 1 margaryna

Wykonanie:
Odlać trochę mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Po zagotowaniu dodać margarynę i wymieszać.
Na końcu dodać rozrobioną mąkę.
3 paczki herbatników namoczyć w wódce i nakładać na masę.

Polewa:
• 1\3 kostki margaryny
• 4 łyżki cukru
• 1 kopiasta łyżka kakao
• 1 łyżka wody
SMACZNEGO

4 comments for “Biszkopt pijak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *