Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy po nelsońsku

Składniki:


  • 50 dag wołowiny bez kości (zrazowa)
  • 1 dag mąki
  • 8 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 2 dag mąki do zasmażki
  • 250 ml wywaru z kości
  • 2 dag grzybów suszonych
  • 100 ml śmietany
  • 60-80 dag ziemniaków
  • sól pieprz,
  • gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami i mąką, zrumienić ,skropić wodą i udusić na półmiękko,
Przygotować sos :
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać mąkę, zrumienić, rozprowadzić zimnym wywarem mieszając trzepaczką, Zagotować, dodać namoczone , ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby, gotować przez kilka minut, po czym wlać śmietanę i sos doprawić do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować przez kilka minut, odcedzić, odsączyć, ułożyć w naczyniu przekładając zrazami, polać sosem. Dusić do miękkości, potrząsając od czasu do czasu naczyniem, po czym doprawić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *