Składniki:
- 50 dag wołowiny bez kości (zrazowa)
- 1 dag mąki
- 8 dag cebuli
- tłuszcz
- 2 dag mąki do zasmażki
- 250 ml wywaru z kości
- 2 dag grzybów suszonych
- 100 ml śmietany
- 60-80 dag ziemniaków
- sól pieprz,
- gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami i mąką, zrumienić ,skropić wodą i udusić na półmiękko,
Przygotować sos :
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać mąkę, zrumienić, rozprowadzić zimnym wywarem mieszając trzepaczką, Zagotować, dodać namoczone , ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby, gotować przez kilka minut, po czym wlać śmietanę i sos doprawić do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować przez kilka minut, odcedzić, odsączyć, ułożyć w naczyniu przekładając zrazami, polać sosem. Dusić do miękkości, potrząsając od czasu do czasu naczyniem, po czym doprawić.