Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki z sezamem

Składniki:


• 1/2 kg ziemniaków
• 1/2 szklanki mleka
• 2 czubate łyżki masła
• 2-3 łyżki oleju sezamowego
• 1 łyżka uprażonego sezamu
• gałka muszkatołowa
• sól
• pieprz

Sposób przyrządzenia:
Prażenie sezamu:
I sposób: Patelnię nagrzać, nie smarować tłuszczem. Włożyć ziarna sezamu i potrząsać patelnią co pewien czas. Wyłączyć gdy ziarna zrobią się brązowe.
II sposób: Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Na blaszce ułożyć nasiona sezamu i piec aż nasiona staną się brązowe.
Przygotowanie sezamu na patelni trwa od 3 do 5 minut. W piekarniku od 10 do 15. Sezam można przechowywać (gdy ostygnie ) w zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.
Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i przecisnąć przez maszynkę. Wlać zagotowane mleko. Dodać 1 czubatą i 1 płaską łyżkę masła, przyprawić i dokładnie wymieszać. N patelni stopić resztę masła, dolać olej sezamowy i wsypać ziarna sezamu. Polać puree.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *