Składniki:
• 1 kg wołowiny bez kości lub 1 kg z kością
• włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera)
• sól, pieprz w ziarnkach
• 2-3 ziarnka ziela angielskiego
• listek laurowy
• tarta bułka
• 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Zalać mięso wrzącą osoloną wodą, tak aby było zakryte. Dodać pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, gotować mięso około 1 godziny. Obrać włoszczyznę, umyć, dodać do mięsa, gotować razem około 0.5 godziny. Wyjąć mięso, ostudzić, pokroić w plastry, ułożyć pojedynczą warstwą na półmisku, polać gęstym sosem- chrzanowym, koperkowym, cebulowym, pomidorowym lub grzybowym.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier