Składniki:
- 8 ziemniaków
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- 15 dag żółtego sera
- 6 dag boczku w plasterkach
- 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 3 żabki czosnku
- 10 dag konfitury porzeczkowej
- 1 papryczka chili
- oliwa
- ½ majeranku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaków nie obierać, zalać wodą i gotować około 15 minut.
W między czasie mięso przesmażyć na rozgrzanej oliwie, po czym dodać do niego porzeczki, ser, posiekany czosnek, papryczkę, majeranek, sól oraz pieprzem.
Całość odkładnie wymieszać i podlać winem.
Następnie ziemniaki odcedzić i ściąć czubki i z zmieników wydrążyć miąższ.
Ziemniaki napełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek boczku oraz odcięty czubek.
Każdego ziemniaka owinąć a folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 15 minut.