Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zielono-biała sałatka ze szparagów

Składniki:

    • 50 dag białych szparagów
    • 75 dag zielonych szparagów
    • 4 pomidory
    • 2 łyżki octu z białego wina
    • szczypta cukru
    • 4 łyżki oliwy
    • 13 dag mozzarelli
    • kilka listków trybuli
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końce po czym pokroić je na ukośne kawałki.
    Następnie ugotować je w osobnych garnkach w osolonej wodzie.
    Białe szparagi gotować 15-20 min a zielone ok. 10 min.
    W między czasie sparzyć pomidory, obrać i pokroić w kostkę.
    Ocet wymieszać z oliwą i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Miękkie szparagi ułożyć na półmisku, posypać pomidorami, udekorować plastrami mozzarelli i polać sosem.
    Przed podaniem udekorować jeszcze listkami trybuli.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Krzyśka B

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *