Składniki:
- • 50 dag białych szparagów
• 75 dag zielonych szparagów
• 4 pomidory
• 2 łyżki octu z białego wina
• szczypta cukru
• 4 łyżki oliwy
• 13 dag mozzarelli
• kilka listków trybuli
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końce po czym pokroić je na ukośne kawałki.
Następnie ugotować je w osobnych garnkach w osolonej wodzie.
Białe szparagi gotować 15-20 min a zielone ok. 10 min.
W między czasie sparzyć pomidory, obrać i pokroić w kostkę.
Ocet wymieszać z oliwą i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Miękkie szparagi ułożyć na półmisku, posypać pomidorami, udekorować plastrami mozzarelli i polać sosem.
Przed podaniem udekorować jeszcze listkami trybuli.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Krzyśka B