Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 1 l kompotu gruszkowego
• 3 łyżki oleju
• sól, pieprz do smaku
• przecier pomidorowy
Sposób przyrządzenia:
Żeberka natrzeć solą i pieprzem, posmarować przecierem pomidorowym. Obsmażyć, żeberka ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, w głębszym rondlu. Odcedzić gruszki, kompot wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem około godziny, aż mięso nabierze delikatnej miękkości, a sos częściowo odparuje. Pod koniec dodać gruszki: w całości bądź pokrojone w paski. Wyłożyć na półmisek ozdabiając gruszkami. Jeżeli sos jest za rzadki, łyżeczkę mąki kartoflanej rozmieszać z małą ilością zimnej wody i dolać do sosu. Zagotować, wlać do sosjerki i podać. Zamiast gruszek można użyć śliwek suszonych i kompotu śliwkowego, lub wody z wymoczonych śliwek suszonych.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.