Kolejna propozycja na znakomite żeberka. Będziesz zaskoczony jakie dobre. Żeberka w ostrej miodowej marynacie. Lista zakupów: żeberka, miód, ketchup, ostra papryka, sok z cytryny.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka ketchupu
- 5 łyżek sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Podzielić je na mniejsze porcję.Natomiast do miseczki przelać miód.Dodać do niego ketchup praz sos sojowy.Wlać jeszcze sok wyciśnięty z cytryny oraz olej rzepakowy.Całość dokładnie wymieszać.Dodać jeszcze ostrą paprykę oraz szczyptę soli do smaku.Do powstałej marynaty włożyć żeberka.Wstawić je do lodówki pod przykryciem na całą noc.Następnego dnia wyjąć żeberka z lodówki.Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut.
Liczba porcji: 4