Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Pauliny

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: żeberka. Tym razem przepis na żeberek pomysłu Pauliny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek wieprzowych, czosnku, ketchupu, miodu i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych 
  • 1/2 szkl ketchupu pikantnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki przelać ketchup, oliwę z oliwek oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, kumin i oregano.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i kłaść na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować na złoto ze wszystkich stron.
    Żeberka można również upiec  w piekarniku. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *