Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: żeberka. Tym razem przepis na żeberek pomysłu Pauliny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek wieprzowych, czosnku, ketchupu, miodu i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1/2 szkl ketchupu pikantnego
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miseczki przelać ketchup, oliwę z oliwek oraz miód.Całość dokładnie wymieszać.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, kumin i oregano.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i kłaść na rozgrzanym ruszcie.Grillować na złoto ze wszystkich stron.Żeberka można również upiec w piekarniku.
Liczba porcji: 4