Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany ryż o smaku cytrynowym

 

Składniki:

  •  1 szkl. ryżu
  •  3 łyżki soku cytryny
  •  skórka starta z cytryny
  •  2 łyżki masła
  •  1 łyżeczka pieprzu
  •  sól

Sposób wykonania:

  1. Ryż wrzucić do 2 litrów osolonej wody i gotować około 10 minut.
    Po tym czasie go odcedzić i przelać zimną wodą.
    Doprawić do smaku pieprzem i jeśli to konieczne jeszcze odrobiną soli.
    Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło.
    Całość dokładnie wymieszać  i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wierzch przykryć folią aluminiową.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut.
    Przed podaniem udekorować cząstkami cytryny.

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *