Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka ryżowa pełna serów

 

Składniki:

  •  450 g ryżu
  •  6 łyżek masła
  •  75 g startego parmezanu
  •  starta gałka muszkatołowa
  •  75 g sera Fontina
  •  75 g sera Gruyere
  •  75g sera Provolone

 

Sposób wykonania:

  1. Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i ugotować.
    Wówczas dodać do niego masło oraz ¾ parmezanu.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 4 minut.
    Po tym czasie posypać wierzch zapiekanki pozostałymi serami i resztą parmezanu.
    Ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *