Składniki:
- ½ szkl tartej bułki
- 1 szkl. czerwonego deserowego wina
- 2 zmiażdżone goździki
- Szczypta cynamonu
- 1/3 kostki masła
- kieliszek ciemnego rumu
- 4 jajka
- ½ szkl. cukru pudru
- łyżeczka cukru pudru do białek
- słodka śmietanka
- łyżeczka cukru waniliowego
- masło do formy
Sposób wykonania:
W rondelku roztopić masło po czym dodać do niego bułkę tartą.
Gotować aż bułka się zarumieni, wówczas zestawić z ognia i dodać korzenie oraz wino.
Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Na koniec dodać rum i dokładnie wymieszać.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo bułkową masę a na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem łyżki cukru.
Całość delikatnie połączyć i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem polać śmietaną i posypać cukrem pudrem.