Składniki:
- 2 szkl. ryżu
- 2 szkl. mleka
- 2 szkl. wody
- ¾ kg jabłek
- cukier waniliowy
- mielony cynamon
- bita śmietana
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
Sposób wykonania:
Mleko wymieszać razem z wodą po czym dodać ryż oraz masło i gotować około 2 minut.
Po tym czasie wstawić garnek ryżem do większego garnka wypełnionego wodą i gotować aż ryż stanie się sypki.
Między czasie obrane jabłka pokrój w plasterki, które oprószyć cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Następnie 2/3 ugotowanego ryżu ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Ułożyć na nim plasterki jabłka i rozłożyć resztę ryżu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec aż wierzch się zarumieni.