Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Składniki:

  • 2 szkl. ryżu
  • 2 szkl. mleka
  • 2 szkl. wody
  • ¾ kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • mielony cynamon
  • bita śmietana
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła

    Sposób wykonania:

    Mleko wymieszać razem z wodą po czym dodać ryż oraz masło i gotować około 2 minut.
    Po tym czasie wstawić garnek ryżem do większego garnka wypełnionego wodą i gotować aż ryż stanie się sypki.
     Między czasie obrane jabłka pokrój w plasterki, które oprószyć cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
    Następnie 2/3 ugotowanego ryżu ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
    Ułożyć na nim plasterki jabłka i rozłożyć resztę ryżu.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec aż wierzch się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *