Składniki:
- 10 łyżek mąki
- 4 łyżki masła
- 25 dag pieczarek
- 3 prawdziwki
- 10 dag żółtego sera
- 20 dag wędzonego boczku
- 5 jajek
- ½ szkl. śmietany
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Masło posiekać razem z mąką, wbić jajka i dodać szczyptę soli.
Całość dokładnie wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut.
W między czasie boczek pokroić w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki.
Następnie zetrzeć na tarce ser i wymieszać go z jajkami oraz śmietaną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Ponakłuwać go widelcem i ułożyć grzyby oraz boczek.
Zalać całość śmietanowym sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 50 minut.