Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z puree ziemniaczanym

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • masło
  • mleko
  • 750 g zielonej fasolki szparagowej
  • 400 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona
  • 2 łyżki ketchupu
  • tłuszcz
  • 150 g tartej goudy

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 20 minut po czym je odcedzić, obrać i zbić tłuczkiem.
    Dodać mleko oraz masło i utrzeć na gładkie puree.
    Następnie fasolkę gotować w osolonym wrzątku około 15 minut.
    W miedzy czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mielone mięso po czym dodać posiekaną cebulę.
    Obrane pomidory pokroić na ćwiartki i razem z odsączoną fasolą dodać do mięsa.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku ketchupem, papryką, solą oraz pieprzem.
    Część ziemniaczanego puree przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, wyłożyć nim mięsną masę i przykryć resztą puree.
    Górę posypać jeszcze startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *