Składniki:
- 750 g ziemniaków
- masło
- mleko
- 750 g zielonej fasolki szparagowej
- 400 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 4 pomidory
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- 2 łyżki ketchupu
- tłuszcz
- 150 g tartej goudy
Sposób wykonania:
Ziemniaki zalać osoloną wodą i gotować około 20 minut po czym je odcedzić, obrać i zbić tłuczkiem.
Dodać mleko oraz masło i utrzeć na gładkie puree.
Następnie fasolkę gotować w osolonym wrzątku około 15 minut.
W miedzy czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mielone mięso po czym dodać posiekaną cebulę.
Obrane pomidory pokroić na ćwiartki i razem z odsączoną fasolą dodać do mięsa.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku ketchupem, papryką, solą oraz pieprzem.
Część ziemniaczanego puree przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, wyłożyć nim mięsną masę i przykryć resztą puree.
Górę posypać jeszcze startym serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut