Składniki:
• 30 dag cielęciny bez kości
• słoik marchewki z groszkiem
• cebula
• kostka bulionu warzywnego
• łyżeczka przyprawy prowansalskiej
• łyżka jasnego sosu sojowego
• 50 dag ziemniaków
• jajo
• 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso zalać dwiema szklankami wrzącego bulionu warzywnego i gotować do miękkości. Wyjąć z wywaru, ostudzić i zemleć lub bardzo drobno pokroić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, lekko odparować, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Cebulę pokroić, skropić sosem sojowym, wlać 2 – 3 łyżki wywaru i udusić, wymieszać z osączoną marchewką i groszkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i ułożyć w nim równymi warstwami : połowę ziemniaków, połowę warzyw, mięso, resztę warzyw i pozostałą część ziemniaków. Jajo roztrzepać ze śmietaną, rozprowadzić 1/5 szklanki wywaru i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 15 – 20 minut.
Podawać z dowolną surówką.