Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z chińskich grzybków

Składniki:

  • 30 dkg chińskich grzybków
  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dkg startego żółtego sera
  • łyżeczka roztartego rozmarynu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby pokroić w cieniutkie paseczki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. W żaroodpornym naczyniu wyłożyć połowę ziemniaków, grzybki, posypać pestkami słonecznika i rozmarynem. Na wierzch położyć pozostałe ziemniaki. Mleko połączyć z jajkami, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Zalać ziemniaki i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut. Zdjąć folię, posypać startym serem i zapiec jeszcze bez przykrycia 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *