Składniki:
- 30 dkg chińskich grzybków
- 1 kg ziemniaków
- 20 dkg startego żółtego sera
- łyżeczka roztartego rozmarynu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Grzyby pokroić w cieniutkie paseczki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. W żaroodpornym naczyniu wyłożyć połowę ziemniaków, grzybki, posypać pestkami słonecznika i rozmarynem. Na wierzch położyć pozostałe ziemniaki. Mleko połączyć z jajkami, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Zalać ziemniaki i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut. Zdjąć folię, posypać startym serem i zapiec jeszcze bez przykrycia 10 minut.