Składniki:
- 1 kg ugotowanej brukselki
- 1 marchewka
- 35 dkg drobiowej wędliny
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 ½ szklanki mleka
- 20 dkg startego żółtego sera Gouda
- sól, pieprz do smaku
- masło, bułka tarta do foremki
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wędlinę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, zasmażyć mąkę, wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia, wbić jajko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką, ułożyć brukselkę, wędlinę i marchewkę. Wierzch zalać uprzednio przygotowanym sosem i posypać startym żółtym serem . Zapiec w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni C.