Składniki:
- 2 ziemniaki
- duży pomidor
- 2 garści fasolki szparagowej
- 10 różyczek brokuła
- pół pora
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag startego żółtego sera
- przyprawy
- 2 łyżki masła.
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki i razem z fasolką i brokułem gotować 5 minut. Następnie ostudzić. Pora pokroić w półplasterki, czosnek posiekać i razem przesmażyć na maśle. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć ziemniaki na dnie naczynia, posolić, popieprzyć, wyłożyć fasolkę i brokuł, posolić, posypać połową sera. Na to dać pomidora i por z czosnkiem. Posypać resztą sera i zapiekać 30 min. w 170*C.
Przepis nadesłany na konkurs "Wiosenny konkurs wegetariański" przez Anetę Kurdybelską