Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka śledziowa z ziemniakami w śmietanie

Składniki:

  • 30 dag wędzonych śledzi
  • 1 kg ziemniaków
  • 3cebule
  • 5 dag sera żółtego
  • ½ szkl. śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1.  
      Ziemniaki ugotować w łupinach po czym odcedzić, obrać i pokroić w plastry.
      Następnie ze śledzi usunąć ości oraz skórę i pokroić na małe kawałki a cebule pokroić w talarki.
      Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i układać w nim ziemniaki, śledzie oraz cebulę.
      Każdą warstwę oprószyć solą oraz pieprzem.
      Zalać całość śmietaną i posypać startym serem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać ok. 15-20 min.
      Przed podaniem posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.

      Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *