Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 2 łyżki tłuszczu
- 1 jajko
Nadzienie:
- 75 dag świeżych grzybów
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Z mąki, 1 szkl. wody, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto, z którego uformować kulę i odstawić przykryte ściereczką.
W między czasie cebulę i czosnek posiekać po czym przesmażyć razem na rozgrzanym mąkę, wówczas dodać pokrojone grzyby i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie ostawić do ostygnięcia.
Wówczas wbić jajko, dodać bulkę tarą oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy.
Rozsmarować na nim farsz i boki lekko zawinąć.
Ze skarze ciasta można wyciąć dekoracyjne elementu i ułożyć na wierzchu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.