Składniki:
- gotowy blat bezowy
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 500 g wiśni
- 5 żółtek
- ¾ szkl. cukru
- 2 cukru waniliowe
- 2 szkl. śmietanki
- łyżka kakao
- 50 g wiórków czekoladowych
- 3 małe beziki
- kilka wiśni
- kilka listków melisy
Sposób wykonania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej po czym posmarować nią blat biszkoptowy.
Następnie wydrylowane wiśnie zmiksować razem z 5 łyżkami cukru i wody.
Resztę cukru utrzeć żółtkami i cukrem waniliowym na parze, po czym odstawić do ostygnięcia.
Dodać ubitą kremówkę, delikatnie połączyć.
Powstały krem podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao oraz wiórki czekoladowe a do drugiej zmiksowane wiśnie.
Rozsmarować na blacie najpierw masę czekoladową a potem wiśniową.
Wstawić do lodówki.