Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort bezowy z wiśniami

Składniki:

  • gotowy blat bezowy
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 500 g wiśni
  • 5 żółtek
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 cukru waniliowe
  • 2 szkl. śmietanki
  • łyżka kakao
  • 50 g wiórków czekoladowych
  • 3 małe beziki
  • kilka wiśni
  • kilka listków melisy

    Sposób wykonania:

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej po czym posmarować nią blat biszkoptowy.
    Następnie wydrylowane wiśnie zmiksować razem z 5 łyżkami cukru i wody.
    Resztę cukru utrzeć żółtkami i cukrem waniliowym na parze, po czym odstawić do ostygnięcia.
    Dodać ubitą kremówkę, delikatnie połączyć.
    Powstały krem podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao oraz wiórki czekoladowe a do drugiej zmiksowane wiśnie.
    Rozsmarować na blacie najpierw masę czekoladową a potem wiśniową.
    Wstawić do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *