Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 400 g tortellini
- 300 g śmietany
- 4 żółtka
- 100 g startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- tłuszcz
- sól
Sposób wykonania:
- Tortellini ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie papryki pokroić w kostkę i również je gotować w osolonej wodzie ok. 2-4 min.
Następnie żółtka wymieszać razem ze śmietaną, parmezanem oraz gałką muszkatołową, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem ułożyć w nim tortellini oraz paprykę.
Zalać całość sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i zapiekać ok. 10 min.
Po tym czasie posypać zapiekankę resztą sera i wstawić ponownie do piekarnika na 5-10 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K