Składniki:
• 40 dag fasoli “Jaś”
• 40 dag wołowiny bez kości
• 30 dag pomidorów
• 2 średnie cebule
• 4 strąki czerwonej papryki
• 8 dag smalcu wieprzowego
• 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
• szczypta soli
• papryka w proszku
• szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć.
W między czasie pomidory obrać a z papryki wyciąć gniazda nasienne, pokroić i dodać do mięsa.
Pozostawić na ogniu do miękkości składników, wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką w proszku.
Następnie wrzucić fasolę wcześniej ugotowaną oraz podlać winem, trzyma jeszcze na ogniu kilka minut.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Omek