Składniki:
- • 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 łyżki oliwy
• 250 g białej fasoli
• 250 ml bulionu rybnego
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 500 g wstążki
• 20 całych krewetek
• 1 pęczek bazylii
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę i czosnek drobno posiekać po czym zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy po czym dodać fasolę, zalać całość bulionem i trzymać na małym ogniu ok. 5-6 min.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym.
W między czasie gotować makron w osolonej wodzie.
Następnie oczyścić krewetki, usuwając, głowy, ogony, wyjąć ze skorupy i usunąć czarne jelito po czym smażyć na reszcie oliwy i połączyć z fasolą.
Gotowy makaron odcedzić i wymieszać fasolką i krewetkami.
Przed podaniem posypać posiekaną bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P