Składniki:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g zielonego groszku
- 3 marchewki
- ½ żółtej papryki
- 2 pomidory
- 2 cebulki dymki
- 150g pasztetu
- 100 g ementalera
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanych ziół
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie groszek oraz obrane marchewki pokrojone w plasterki zalać mała ilością wody i gotować.
Następnie pomidory pokroić w ósemki, cebulę w plastry a paprykę w kostkę.
Ser i pasztet pokroić w słupki i wymieszać z odcedzonym makaronem, dodając warzywa.
Śmietanę wymieszać z octem, musztardą oraz ziołami i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem po czym polać sosem sałatkę.Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Weronike P