Składniki:
- 500 g makaronu
- 500 g grzybów
- 100 g chudego boczku
- 200 g topionego sera
- 200 g śmietany
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie boczek pokroić w kostkę i zarumienić go na patelni, wówczas go odstawić a na tą samą patelnie wrzucić pokrojone grzyby, które podsmażyć po czym doprawić je do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie ser wymieszać ze śmietaną i nie przerywając mieszania trzymać na ogniu do rozpuszczenia się sera.
Miękki makaron odcedzić, dodać do grzybów, polać sosem i przez chwilę podgrzewać.
Na koniec makaron z sosem i grzybami rozłożyć na talerzach i przybrać plasterki boczku i natką pietruszki.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P