Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z czerwonym winem i oregano

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pęczek szalotek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 g polędwicy wołowej
  • 1/3 szkl. czerwonego wina
  • ¾ szkl. bulionu
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oreagno

Sposób wykonania:

  1. Mięso posmarować masłem oraz musztardą po czym obsmażyć z obu stron aż się zarumieni po czym zdając ją z ognia.
    Na tą sama patelnie wlać wino, dodać czosnek.
    Trzymać na ogniu aż większość płynu odparuje, wówczas wlać bulion oraz dodać pastę pomidorową i oregano.
    Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minuty.
    W między czasie wołowinę oraz podsmażone szalotki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać je sosem.
    Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *