Składniki:
- ¾ kg wołowiny
- 4 strąki czerwonej papryki
- 2 łyżki smalcu
- cebula
- ½ l piwa
- 4 ząbki czosnku
- papryka mielona ostra
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wołowinę natrzeć czosnkiem roztartym z solą oraz oprószyć pieprzem po czym pokroić ją w wąskie paski.
Następnie posiekana cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju, oprószyć ją mieloną papryką po czym wrzucić strąki papryki pokrojone w kostkę.
Trzymać na ogniu około 4 minut po czym zawartość patelni przełożyć do garnka.
Natomiast na pozostałym tłuszczu przesmażyć mięso i również przełożyć do garnka.
Wówczas zalać całość piwem i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Liczba porcji: 5