Składniki:
- 50 dkg wołowiny bez kości
- 30 dkg ananasów konserwowanych
- 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka oleju
- listki mięty
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty zmiksować. Mięso umyć, pokroić w plastry, zalać marynatą, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać mocno olej, smażyć na nim obsączone z nadmiaru marynaty mięso po 1 minucie z każdej strony, dodać plastry ananasa, imbir, dusić razem 2 minuty i podawać. Przed podaniem posypać zieloną cebulką i listkami mięty.